Autoritățile publice locale de nivelul I și II, grupurile de comunități, întreprinzătorii, agențiile de dezvoltare regională și ONG-urile pot beneficia de granturi în domeniul adaptării la schimbările climatice. În acest sens, Proiectul ADA/UNDP ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice” a lansat, la începutul lunii mai, un apel de propuneri de proiecte.
”Eligibile în acest proiect sunt comunitățile, grupurile de comunități, Agențiile de Dezvoltare Regională, autoritățile publice licale de nivelul I și II , ONG-urile. Totodată, sunt stabilite mai multe criterii pe care trebuie să le îndeplinească potențialii beneficiari, dar în același timp trebuie să ofere o co-finanțare de cel puțin 20% din costul total al grantului. Valoare maximă a grantului este suma de 30 mii dolari SUA.”, a specificat Ala Druță, manager al Proiectului ADA/UNDP ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice”.
” În cadrul unui studiu, în baza mai multor indici, inclusiv ce se referă la profilul socio-demografic, asigurarea cu apă, mediul ambiant, asigurarea financiară, variabilitatea climatică, hazardele naturale și altele au fost identificate localitățile cele mai vulnerabile la schimbările climatice. Este vorba de localitățile din raioanele Sîngerei, Fălești, Nisporeni, Călărași, Leova și Basarabeasca. Astfel, autoritățile și comunitățile din aceste raioane pot depune note conceptuale și cereri de finanţare. Pînă pe 15 mai curent vor fi colectate notele conceptuale, ulterior o comisie le va analiza și le oferi punctaj. 12 proiecte ce vor acumula punctaj maxim vor trece în etapa următoare a apelului”, a precizat Vasile Scorpan, managerul Oficiului Schimbarea Climei.
Menționăm, Proiectul ADA/UNDP ”Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice” este susținut de Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare (ADC) cu finanțare de la Ministerul Federal al Agrvulturii, Silviculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor din Austria și implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Oficiul Schimbarea climei și Ministerul Mediului.