RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Incepe conferinta de la Copenhaga privind schimbarile climatice
Incepe conferinta de la Copenhaga privind schimbarile climatice
07.12.2009     Accesări: 189   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18914/Incepe-conferinta-de-la-Copenhaga-privind-schimbarile-climatice.html

Conferinta Natiunilor Unite privind schimbarile climatice va avea loc la Copenhaga intre 7 si 18 decembrie. Comisia si presedintia suedeza vor negocia in numele Uniunii Europene, care este parte semnatara a Conventiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice si a Protocolului de la Kyoto. Partea dedicata intalnirilor la varf va incepe la 16 decembrie.
Conferinta de la Copenhaga reprezinta rezultatul a doi ani de discutii privind elaborarea unei noi Conventii a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, la sfarsitul lui 2012, atunci cand va lua sfarsit prima perioada de angajament. Uniunea Europeana doreste un acord global, ambitios si cuprinzator care sa impiedice schimbarile climatice periculoase prin limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste temperatura din perioada pre-industriala (sau cel mult 1.2 grade Celsius peste nivelul actual).
Uniunea Europeana a fost prima care si-a asumat acest angajament, decizand in mod unilateral sa-si reduca propriile emisii cu 20% in comparatie cu nivelul anului 1990, pana in 2020. Ea se angajeaza chiar sa realizeze o reducere cu 30%, cu conditia ca si ceilalti mari poluatori sa isi aduca contributia la acest efort.
Comisia Europeana doreste ca statele participante la conferinta de la Copenhaga sa se puna de acord asupra unui text simplu si clar care sa devina obligatoriu in toate statele, reflectand responsabilitati comune dar diferentiate. Acordul de la Copenhaga ar trebui sa acopere toate elementele cheie ale viitorului tratat, sa stabileasca o procedura si un termen limita in 2010 pentru incheierea acestuia si sa includa o formula de "lansare rapida" care sa permita implementarea imediata a anumitor actiuni, in special acordarea de sprijin financiar tarilor mai putin dezvoltate.
La Copenhaga, Comisia va fi reprezentata de catre comisarul Dimas incepand cu 12 decembrie si de catre presedintele Barroso incepand cu 17 decembrie. In ultimele doua zile ale conferintei sunt asteptati peste 90 de sefi de state si guverne din lumea intreaga.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia