RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


  

 

 

 

Prima / Noutati / EU4Climate: Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile; adaptarea este soluția
EU4Climate: Schimbările climatice ar putea deveni ireversibile; adaptarea este soluția
30.10.2019  
   

30.10.2019, Chișinău - Programul Națiunilor pentru Dezvoltare (PNUD) a organizează, la Chișinău, pe parcursul a trei zile, un atelier regional pentru țările Parteneriatului Estic (PaE) privind planificarea adaptării la schimbările climatice și includerea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale. Evenimentul a avut loc, în cadrul proiectului EU4Climate, ce sprijină cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic în planificarea adaptării la schimbările climatice, focusându-se pe integrarea aspectelor legate de climă în politicile sectoriale și este finanțat de Uniunea Europeană.

Fenomenele meteo extreme provocate de schimbarea climei, printre care valuri de căldură, incendii de pădure și secete sau precipitații abundente și inundații, sunt înregistrate tot mai des. În Republica Moldova, dezastrele naturale provocate de climă aduc prejudicii economice anuale de circa 2% din Produsul Intern Brut (PIB). Printre cele mai expuse intemperiilor este sectorul agricol, cu o cotă de cca 14% în PIB și o treime din forța de muncă ocupată.

Prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente legate de schimbările climatice.

„Uniunea Europeană este un lider în abordarea schimbărilor climatice, cu scopul ca Europa să devină prima economie majoră a lumii care va ajunge la neutralitatea din punct de vedere a carbonului până în 2050. Întrucât schimbările climatice nu au frontiere, UE a decis să sprijine, prin Proiectul EU4Climate, factorii de decizie din cele șase țări ale Parteneriatului Estic pentru a aborda impactul advers și a se adapta la schimbările climatice. Elaborarea Planurilor Naționale de Adaptare pe termen mediu și lung, precum și integrarea riscurilor de schimbări climatice în procesele de planificare sectorială, vor ajuta la abordarea acestor provocări și poate chiar le vor transforma în oportunități neașteptate", a declarat, în cadrul atelierului, Marco Gemmer, Șeful Secției Proiecte din cadrul Delegației UE în Republica Moldova,

În context, Secretarul de Stat în domeniul protecției mediului și resurselor naturale, a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu a precizat: „Republica Moldova a aderat la toate instrumentele globale care se atribuie domeniului schimbărilor climatice și a recunoscut importanța fenomenului, asumându-și angajamente ca țară în curs de dezvoltare",

Republica Moldova a elaborat și aprobat în anul 2014 Strategia de adaptare la schimbarea climei și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia. În anul 2020 va fi lansat procesul de elaborare a Planului Național de Adaptare Doi, finanțat de Fondul Verde pentru Climă și implementat de PNUD.

 

„În cadrul proiectului EU4Cimate, pe  lângă problemele ce țineau de planificarea adaptării la schimbările climatice prin abordarea de PNA ( Planuri Naționale de Planificare)  s-au discutat și aspectele de suport al acțiunii climatice care se face în cadrul diferitor  inițiative sprijinite de donatorii  internaționali  în Republica Moldova.   În cadrul Proiectului „Suport pentru Republica Moldova în stabilirea şi fortificarea Autorității Naționale Desemnate, elaborarea cadrului strategic şi dezvoltarea programului național de angajare cu Fondul Verde pentru Climă" au fost identificate prioritățile investiționale ale  Republicii Moldova referitor la adaptarea la schimbările climatice, care  trebuie să stea la baza portofoliului național de investiții  climatice", a precizat  liderul echipei proiectului  „Suport pentru Republica Moldova în stabilirea şi fortificarea Autorității Naționale Desemnate, elaborarea cadrului strategic şi dezvoltarea programului național de angajare cu Fondul Verde pentru Climă", implementat de către Oficiul Schimbarea climei, MADRM.

La atelier regional participă reprezentanți ai ministerelor de resort din țările membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și țărilor Balcanilor de vest, ai Fondului Verde pentru Climă, ai Institutului Meteorologic Regal din Olanda, ai Institutului Mondial de Resurse (World Recourse Institute) și altor instituții și organizații globale și regionale.

Obiectivul atelierului regional este de a sprijini autorii de politici din cele șase țări ale Parteneriatului Estic să abordeze impactul advers al schimbărilor climatice pe termen mediu și lung prin elaborarea Planurilor Naționale de Adaptare și includerea riscurilor climatice în politicile naționale și sectoriale. 

Proiectul EU4Climate susține guvernele celor șase țări membre ale Parteneriatului Estic în eforturile lor de a combate schimbările climatice și de a se adapta la acestea. Obiectivul proiectului este de a sprijini elaborarea și implementarea politicilor legate de schimbarea climei și de a contribui la dezvoltarea cu emisii reduse și reziliența climatică a țărilor Parteneriatului Estic. 

 

        

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin