RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / MADRM a organizat un atelier referitor la procedurile de obținere a finanțării din Fondul Verde pentru Climă
MADRM a organizat un atelier referitor la procedurile de obținere a finanțării din Fondul Verde pentru Climă
15.10.2019  
  sursa  

 

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat un atelier de lucru pentru a explica procedurile legale de obținere a finanțării de la Fondul Verde pentru Climă (FVC), proceduri ce vizează atât Autoritatea Națională Desemnată (AND) cât și alte instituții guvernamentale responsabile de schimbările climatice, parteneri relevanți în raport cu FVC.  De asemenea, au fost prezentate aspectele de conlucrare a AND-lui cu FVC, fiind descrise în Manualul Operațional al AND-lui, un produs comun al echipei de consultanți naționali ai proiectului.

 

Evenimentul s-a desfășurat în patru sesiuni care au abordat  cadrul strategic al Republicii Moldova în cooperarea cu Fondul, atribuțiile și rolul MADRM în calitate de Autoritate Națională Desemnată, procedurile de apelare către FVC cu notele conceptuale, propunerile de proiecte investiționale și de dezvoltare a capacităților, precum și  rolul entităților acreditate la accesarea mijloacelor financiare ale fondului.

 

„Un pas important   în angajarea cu FVC este de a  elabora o viziune strategică expusă în  Programul de Ţară, un document de bază ce  trece în evidență stare socio-economică a țării în raport cu impactul schimbărilor climatice, actual și de viitor, precum și necesitățile țării de a urma  schimbarea de paradigmă pe ocale cu emisii reduse de carbon și dezvoltare sustenabilă reziliență", a menționat în cadrul prezentării managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan.  

 

Cu referire la eligibilitatea proiectelor, în prezentările sale,  experții proiectului au  precizat  prioritățile de finanțare ale țării  pe ambele componente - atenuare și adaptarea la schimbările climatice, precum și cele legate de dezvoltarea capacitaților legate de asimilarea surselor financiare ale Fondului. S-au prezentat de asemenea condițiile de acreditare ale entităților naționale prin Modalitatea de Acces Direct care se referă la standardele de management operațional, cele fiduciare, impactul social și de mediu, precum și promovarea politicii egalității de gen.

 

Astfel, bazându-se pe cerințele FVC, precum și  prioritățile naționale,  au fost prezentate opt etape de aprobare a implementării proiectelor și mai mulți pași de parcurs pentru dezvoltarea notelor conceptuale, evaluarea și finanțarea proiectelor.  

 

În contextul că, Fondul Verde pentru Climă este o oportunitate majoră pentru țara noastră de a obține investiții  climatice cu impact semnificativ,  Valentina Tapis, șef al Secției politici de aer și schimbări climatice a comunicat că MADRM este interesat de a respecta condițiile de angajament cu Fondul Verde pentru Climă, a coopera eficient cu toți actorii interesați pentru a spori numărul ideilor de proiecte viabile ce ar putea fi finanțate, menționând că: „Republica Moldova are oportunitatea de a beneficia de noi surse de finanțare. MADRM în calitate de Autoritate Națională Desemnată, precum și echipa proiectului,  vom oferi instruire și consultanță reprezentanților instituțiilor statului, dar și entităților acreditate  la FVC cu activitate pe teritoriul Republicii Moldova , pentru a spori numărul ideilor de proiecte care vor contribui la realizarea țintele de atenuare și obiectivelor de adaptare la schimbările climatice ale țării".

 

La final Valentina Țapiș a comunicat că MADRM va continua să informeze părțile interesate, entitățile acreditate, prin organizarea de ateliere de instruire, de . informare, precum și prin postarea documentelor elaborate pe platformele de comunicare,  pentru a spori implicarea părților interesate în proces, a identifica idei de proiecte viabile și a facilita accesarea surselor fondului.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin