RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Republica Moldova va putea beneficia de noi surse financiare pentru proiecte în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice
Republica Moldova va putea beneficia de noi surse financiare pentru proiecte în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice
23.08.2019  
   

În perioada 19-23 august 2019 la Songdo, Incheon (Republica Coreea), s-a desfășurat conferința de planificare globală a Fondului Verde pentru Climă (FVC). Evenimentul a reunit reprezentanți ai țărilor în curs de dezvoltare, pentru a discuta solicitările de resurse financiare de la FVC, ce vor fi direcționate către proiecte cu emisii reduse și rezistente la climă, în conformitate cu obiectivele Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice și Acordul de la Paris.

 

Țara noastră a fost reprezentată la eveniment de Secretarul de Stat, punctul focal național al Autorității Naționale Desemnate în relația cu Fondul Verde pentru Climă, Valentina Țapiș și Ala Druță, liderul echipei proiectului „Suport pentru Republica Moldova în stabilirea şi fortificarea Autorității Naționale Desemnate, elaborarea cadrului strategic şi dezvoltarea programului național de angajare cu Fondul Verde pentru Climă” implementat de către Oficiul Schimbarea climei, MADRM.

 

Valentina Tapiș a vorbit despre eveniment, precizând: ”Conferința de programare globală a FVC, a constituit o platformă de dialog la nivel înalt cu privire la  acțiunile de  programare a țărilor în colaborarea cu FVC, precum și o platformă de comunicare pentru  entitățile acreditate la Fond (BERD, ADA, GIZ, altele) pentru a demonstra modul în care pot ajuta țările să realizeze aceste solicitări, în concordanță cu capacitățile și competențele statelor, iar pentru FVC să ia în considerare modalitățile prin care  ar putea răspunde acestor solicitări”.  

 

Totodată, oficialul ne-a informat că în cadrul conferinței de programare globală a FVC a fost organizată o sesiune dedicată  provocărilor și problemelor climatice ale regiunii Europa de Est și Asia Mijlocie (EEAM).  Obiectivul sesiunii  a fost  de a evidenția nevoile cheie ale țării pentru îmbunătățirea accesului la finanțarea planificării și  implementării climei, pentru a sprijini dezvoltarea cu emisii reduse de carbon și  și rezilientă  la climă și a împărtăși informații asupra unor domenii prioritare pentru angajarea cu VFC. De asemenea, sesiunea  a servit drept  platformă  de comunicare pentru reprezentanții la nivel înalt din regiunea EEAC și a luat un  format de discuție a provocărilor cu care se confruntă țările.

 

În cadrul sesiunii, Secretarul de Stat, reprezentatul AND  al FVC în Republica Moldova,  Valentina Țapiș, a prezentat ambițiile Republicii Moldova pentru dezvoltarea cadrului strategic al planificării naționale a adaptării la schimbările climatice.

 

În același context, liderul de echipă al Oficiului Schimbarea Climei (MADRM), Ala Druță a  avut o intervenție privind portofoliul de țară al Moldovei de angajare cu FVC, referindu-se la ideile de proiecte  care promovează resursele de energie regenerabilă.  În timpul sesiunii, reprezentanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși opiniile cu privire la  temele strategice de  implicare cu FVC, precum  se reflectă și în Programul de Țară.

 

”Fondul Verde pentru Climă (FVC) joacă un rol important în a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și  mărească ambițiile  vis-a- vis  de atenuarea și adaptarea la  schimbările climatice, precum și la realizarea acestora. Ca parte a contribuției sale la realizarea Acordului de la Paris, înainte de anul 2020, când țările  își vor  mări obiectivele referitor la  climă sau  modifica  contribuțiile determinate la nivel național (CDN), FVC a reunit  peste 600 de părți interesate din țările în curs de dezvoltare,  reprezentate de  miniștri, Autoritățile Naționale Desemnate ale FVC, entitățile acreditate și altele pentru a explora modul în care Fondul îi poate sprijini în realizarea ambițiilor lor climatice”, a subliniat liderul de echipă al Oficiului Schimbarea Climei, Ala Druță.

 

Delegația Republicii Moldova a avut întâlnire bilaterala cu Pa Ousman Jarju, directorul Diviziei de Programare a țărilor FVC, în cadrul căreia s-a dicutat despre progresul de țară al Republicii Moldova în angajarea cu FVC,  inclusiv provocările și planurile de viitor. 

 

Subliniem, Republica Moldova are posibilitatea de a accesa sursele FVC atât pe componenta de investiții climatice, cât și pe ajutor tehnic prin Programul Readiness. 

 

În prezent, în  țară sunt în derulare trei proiecte FVC, dintre care: 2 investiționale Orașele verzi și Finanțarea energiei durabile implementate de către BERDprecum și  un proiect de dezvoltarea capacităților  Suport pentru Republica Moldova în stabilirea şi fortificarea AND (Autoritate Naţională Desemnată), elaborarea cadrului strategic şi dezvoltarea programului naţional de angajare cu FVC , implementat de Oficiul Schimbarea Climei.

 

Foto:

 

            

 

 

Sursa: http://madrm.gov.md/ro/content/1886


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin