RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / ANRE a aprobat tariful pentru energia regenerabilă livrată de patru întreprinderi
ANRE a aprobat tariful pentru energia regenerabilă livrată de patru întreprinderi
23.05.2016  
   

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful la energia electrică produsă de panourile fotovoltaice instalate de patru întreprinderi. Capacitatea totală a acestor instalații constituie peste 50 de kW.

Potrivit anunțurilor publicate de ANRE, a fost aprobat tariful la energia electrică din surse regenerabile, produsă de patru întreprinderi, care au instalat panouri fotovoltaice cu o putere de 53 kW.

Astfel, ASA Business SRL a instalat panouri solare cu o capacitate de 14 kW, Nilcom Prim SRL - 15 kW, Incubatorul de Afaceri Sângerei - 13,5kW și GȚ Ocară Ștefan Dumitru - 10,5 kW. Întreprinderile au primit un tarif de 1,9 lei, fără TVA.

În prezent recuperarea investițiilor pentru acest tip de instalații este de peste 10 ani. Prețul utilajelor pentru energia fotovoltaică și eoliană a scăzut în ultimii ani destul de mult, acestea sunt mai puțin accesibile decât cele pe biomasă.

De remarcat că, pe 26 februarie 2016 a fost aprobată Legea privind utilizarea energiei regenerabile, care a eliminat restricția prin care doar cei ce aveau panouri fotovoltaice cu capacitate de peste 10 kW puteau livra energie electrică în rețea contra unui tarif stabilit de ANRE. Acum legea stabilește doar limita maximă a capacității instalate de 100 kW.

De asemeni, Legea mai prevede licitații orientate la cel mai mic preț și cele mai noi tehnologii propuse de investitori, cu obligarea furnizorilor să achiziționeze întreaga cantitate de energie produsă de producătorul eligibil de energie electrică regenerabilă, pe un termen de 15 ani.

Sursa : AGORA.MD

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin