RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Proiectul pilot "Asigurarea procesului de creștere și păstrare a plantație de agriș prin valorificarea surselor de energie regenerabilă". s. Marinici, raionul Nisporeni.
Proiectul pilot "Asigurarea procesului de creștere și păstrare a plantație de agriș prin valorificarea surselor de energie regenerabilă". s. Marinici, raionul Nisporeni.
21.03.2016  
   

Un femier din satul Mărinici, raionul Nisporeni, a înlocuit sursele convenţionale de electricitate cu cele neconvenţionale, datorită unui grant oferit de Ministerul Agriculturii din Austria.

Bărbatul a câştigat aproximativ 27.000 de dolari şi a instalat panouri fotovoltaice în gospodărie. Instalaţiile îi vor aduce agricultorului şi venit, deoareceintenţionează să vândă o parte din energia electrică generată.

Ştefan Ocară este singurul fermier din raionul Nisporeni care şi-a instalat panouri fotovoltaice. Bărbatul spune că pentru montarea celor trei panouri a investit 7.000 de dolari din surse proprii.

"Ele se orientează, adică au poziţie de iarnă şi de vară. Aceasta este partea inversa a panourilor si arcurile care schimba pozitia. Prin cablurile respective, energia captată de ecrane se transmite la un aparat special", a declarat femierul Ștefan Ocară. 

Curentul electric produs va alimenta pompele de irigare şi un frigider în care fermierul păstrează agrişul pe care îl cultivă.

Fermierul spune că va utiliza o parte din energia electrică pentru necesităţile gospodăriei, iar restul îl va vinde distribuitorului de curent electric.

"Surplusul de energie va fi în reţeaua electrică existentă din sat. Vom găsi o înţelegere ca să ilumineze o mahală, o părticică, o bucăţică de sat", a spus primarul satului Mărinici, Serghei Echim. 

Preţul de vânzare pentru curentul electric generat va fi stabilit de reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Sursa : Publika.md si Canal3.md

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin