RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


  

 

 

 

Prima / Noutati / I-a venit secetei de hac
I-a venit secetei de hac
08.12.2015  
   

 

 

Gata, seceta care a cam îndesit-o prin părțile noastre, nu-i va mai fi un impediment în dezvoltarea afacerii sale. De acum înainte, Gospodăria Țărănească (GȚ) "Radu Agapi" din Buda va avea la dispoziție apă suficientă pentru irigarea plantațiilor sale.

Pe 28 noiembrie, a fost dat în exploatare un bazin de acumulare a apei, construit, grație proiectului „Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice", beneficiar fiind anume această gospodărie țărănească.

"Am participat la concursul anunțat de proiectul respectiv, am câștigat și, în consecință, am construit un acumulator de ape freatice și pluviale cu un volum de 16 mii metri cubi și o adâncime de aproximativ cinci metri", povestește Valeriu Agapie, conducătorul GȚ "Radu Agapi" din Buda.

Bazinul respectiv se întinde pe o suprafață de jumătate de hectar, iapa care se va acumula este preconizată pentru irigarea a patru hectare de livadă și a peste șase hectare de legume în câmp deschis și câmp protejat.

De notat că această gospodărie țărănească are în posesie, la ora actuală, deja două rezervoare de acumulare a apelor freatice si pluviale, cu o capacitate totală de 20500 metri cubi.

"Pentru început, ne era suficient bazinul cel mic, cu o capacitate de 4500 de metri cubi de apă, dar, din cauza secetei din ultimii doi ani, nu ne mai ajungea apa de aici. De aceea am decis să construim un alt rezervor, cu o capacitate mai mare", a explicat Valeriu Agapie.

Gospodăria mai are și două sisteme de irigare, și un apeduct ce unește cele două rezervoare. "Chiar se simțea nevoia unui rezervor mai mare", accentuează dânsul.

În acea zi de 28 noiembrie, mai mulți actori comunitari s-au adunat la Buda, pentru a fi martorii acestui eveniment, dar și pentru a participa la un seminar de instruire în contextul  proiectului respectiv.

Managerul proiectului, Ala Druță, a făcut o prezentare generală a proiectului. Cu informaţii utile privind opțiunile de adaptare la schimbările climatice în sectorul apei a venit în fața celor prezenți Alexandru Onici, expert național. Valeriu Agapie a vorbit, la rândul său, despre activitățile care au fost realizate și încă vor mai fi realizate pe viitor în cadrul proiectului „Construcția unui bazin de acumulare a apelor pluviale".

Potrivit dânsului, costul total al proiectului este de 26 mii de dolari, din care contribuția proprie e de 270 mii de lei. Proiectul este susținut de către Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare, cu finanțare de la Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor din Republica Austria și implementat de Oficiul Schimbarea Climei, Ministerul Mediului cu suportul  PNUD Moldova. 

Sursa: http://www.expresul.com/2015/12/08/i-a-venit-secetei-de-hac/


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin