RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / În Moldova se înregistrează un nivel redus de conștientizare a problemelor schimbărilor climatice
În Moldova se înregistrează un nivel redus de conștientizare a problemelor schimbărilor climatice
05.10.2015  
   

În Moldova se înregistrează un nivel redus de conștientizare a problemelor schimbărilor climatice Schimbările climatice și protejarea mediului au fost principalele subiecte discutate, săptămîna curentă, în cadrul unui club de presă desfășurat la Chișinău. Despre situația mediului în Republica Moldova au discutat Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, Dafina Gherceva, Coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova și Vasile Scorpan, managerul Oficiului Schimbarea Climei împreună cu reprezentanții instituțiilor media din țară. Valeriu Munteanu, ministrul Mediului a vorbit despre exploatarea resurselor naturale și încălcarea legislației în acest context, despre nerespectarea din partea cetățenilor a regulile de protejare a fondului forestier, precum și despre extragerile ilegale de nisip din Prut și Nistru. Totodată, în contextul celor nominalizate Ministrul Valeriu Munteanu a specificat că vor fi efectuate mai multe modificări ale legislației existente la acest capitol. Astfel, cei prezenți au constatat că problemele schimbărilor climatice și protejare a mediului sunt neglijate de autorități și societate civilă. Vasile Scorpan, managerul Oficiului Schimbarea Climei a prezentat date privind nivelul de conștientizare a problemelor de mediu la nivel național. Acesta a precizat că doar 20 la sută din populație acordă atenție unor asemenea probleme. „Pentru țările în curs de dezvoltare se recomandă să fie implementate proiecte care au un efect benefic asupra lor. Iată de ce, la moment elaborăm patru proiecte – două în domeniul energetic, unul forestier și altul în agricultură, pentru care noi sperăm să obținem susținere financiară”, a subliniat Vasile Scorpan. La rîndul său, Dafina Gherceva, Coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova a menționat că pentru a înregistra succese și a soluționa problemele ecologice, Republica Moldova ar trebui să perceapă drept ghid cele 17 obiective de dezvoltare sustenabilă adoptate în cadrul Social Good Summit de la New York. „Obiectivele de sustenabilitate au devenit rezoluțiile unui proces amplu de negocieri. Moldovenii își doresc multe lucruri bune, însă nimeni nu a menționat despre problemele ecologice, pentru că nivelul de conștientizare a acestora este redus”, a subliniat Dafina Gherceva. De asemenea, Coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD în Moldova a comunicat că în luna decembrie 2015, reprezentanți ai Republicii Moldova vor participa la Conferința Globală a Schimbărilor Climatice de la Paris, organizată de ONU. Conferința internațională urmărește patru aspecte cheie:

  • Nivelul de ambiție a diferitor țări de a reduce gazele cu efect de seră;
  • Capacitatea țărilor de a negocia prevederile care urmează să devină obligatorii din punct de vedere juridic;
  • Necesitatea de a fi de acord în ceea ce ține de principii comune, dar diferențiate, astfel încît toate țările să poarte responsabilitate pentru ceea ce fac;
  • Finanțarea comensurabilă cu redresarea problemelor ecologice. Pentru participarea la Conferința internațională, reprezentanții țării noastre trebuie să prezinte “Contribuția Națională și Internațională Determinată”. Acest document prezintă intenția țării noastre de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. 

Sursa: http://st2.agora.md/video/2015/09/clima.mp4


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin