RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Exercitiul practic desfasurat in comun cu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne
Exercitiul practic desfasurat in comun cu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne
04.08.2015  
   

 

Oficiul Schimbări Climatice în cadrul Proiectului „Suport pentru Procesul Naţional de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice” în comun cu Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat la finele lunii iulie exercițiul comun moldo-austriac, cu genericul “Giurgiulești 2015”. Evenimentul a avut loc cu susținerea Agenţiei Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare şi PNUD în Moldova.

Astfel, 115 salvatori și pompieri din țara noastră dotați cu 24 unități de tehnică au desfășurat, în apropiere de satul Giurgiulești, raionul Cahul, activități de consolidare a capacităților naționale ale Republicii Moldova în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

”Potrivit scenariului, în urma ploilor torenţiale îndelungate, însoţite de vînt puternic şi descărcări electrice, s-a ridicat brusc nivelul apei din rîul Prut, fiind parțial inundat teritoriul Portului Internaţional Giurgiuleşti. De asemenea, s-au activizat procesele geologice periculoase, ca urmare fiind înregistrate mai multe consecințe. Prima simulare a constat în deraerea unei locomotive care transporta combustibil. Ca urmare izbucnește incendiu și intervin echipe de pompieri. În timpul lichidării, se depistează două persoane decedate. Concomitent, conform scenariului exercițiului, se produce un accident rutier, cu implicarea unui microbuz și unui automobil, ambele s-au răsturant într-un șanț. A fost necesară intervenția echipelor de descarcerare și a echipajelor SMURD.

Au fost înregistrate 8 persoane decedate, 9 traumatizate și alte 18 persoane sinistrate. În acest caz, de asemenea, a fost necesară intervenția ambulanței SMURD și a elicopterului SMURD. Aici intervine și un echipaj aeromedical SMURD din România”, a explicat Vasile Scorpan, managerul oficiului Schimbarea Climei.

Totodată, Vasile Scorpan a menționat că scopul exercițiului desfășurat pe parcursul a două zile a fost de a testata abilitățile de intervenție ale echipelor de salvare în lichidarea consecințelor avariilor drept rezultat al condiţiile meteorologice nefavorabile.

Acțiunile salvatorilor, pe parcursul exercițiului, au fost monitorizate de co

La final, evaluatoriiau analizat aspectele teoretice și practice ale exercițiului, iar experții din Austria au dat aprecieri.nducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin