RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Participarea la evenimentele dedicate Zilei Europei
Participarea la evenimentele dedicate Zilei Europei
17.05.2016  
   

Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" a participat sîmbătă, 14 mai 2016, la evenimentele dedicate Zilei Europei.

În acest context, în Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău, în cadrul Orășelului European, Proiectul a amenajat un cort unde a oferit publicului mai multe informații cu referire la suportul UE țării noastre pentru adaptarea la schimbările climatice - provocare în continuă creștere.

Obiectivul a fost de a contribui la o mai bună cunoaștere a valorilor și principiilor europene, precum și de a informa cetățenii Republicii Moldova despre oportunitățile oferite de proiectele de dezvoltare susținute de organizațiile internaționale și țările donatoare.

În acest context, pliantele distribuite la cortul Proiectului au avut menirea să aducă la cunoștința tuturor progresele sectoriale în vederea adaptării la schimbările climatice.

Echipa Proiectului a pus la dispoziția vizitatorilor informații despre proiectele de succes implementate în 6 raioane ale țării noastre și a oferit mai multe detalii despre procesul național de adaptare și eforturile depuse pentru anticiparea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Totodată, organizatorii au oferit un program amplu pentru toate vîrstele, inclusiv expoziţii, târguri, degustări şi concursuri pentru copii, concerte şi momente teatralizate cu scopul de a informa cetățenii țării noastre despre tradițiile, cultura și suvenirele specifice țărilor membre UE.

În discursurile de deschidere, oficialii Republicii Moldovei au vorbit despre valorile europene, iar Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola s-a adresat publicului în limba română.

 „Relaţiile dintre UE şi Republica Moldova este probabil cea mai puternică şi cea mai ambiţioasă dintre toate relaţiile de care ne bucurăm oricare dintre partenerii noştri. Acesta este succesul nostru comun", a comunicat şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

„Eu aş vrea ca să fiu ultimul preşedinte al Republicii Moldova de până la obţinerea statutului de membru-candidat al Uniunii Europene. La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, Republica Moldova", a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Chișinăuienii și oaspeții capitalei au fost salutați și de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip.

 Parcul Central a fost inundat, sîmbătă, de corturi cu prezentări ale proiectelor finanțate de UE, iar ambasadele statelor membre și ale țărilor candidate, au prezentat cultura și bucătăria europeană. Vizitatorii s-au bucurat și de un concert de amploare, susţinut de interpreţi autohtoni.

Amintim, Ziua Europei este sărbătorită, anual, pe 9 mai. De asemenea, celebrarea Zilelor Europei în Republica Moldova are o semnificație deosebită pentru întreaga țară, fiind un obiectiv major în parcursul său către ceea ce reprezintă astăzi Uniunea Europeană, alături de simbolurile UE.  

Participarea Proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" la evenimentele dedicate Zilelor Europei a fost organizată de Oficiul Schimbarea Climei, Ministerul Mediului al Republicii Moldova cu suportul Agenției  de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ACDA/ADA) și ghidarea din partea PNUD Moldova. 

                           

 

 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin