RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Sectorul forestier din Republica Moldova va avea o Strategie de adaptare la schimbările climatice
Sectorul forestier din Republica Moldova va avea o Strategie de adaptare la schimbările climatice
22.06.2015  
   

Sectorul forestier din Republica Moldova va avea o Strategie de adaptare la schimbările climatice

În cadrul Proiectului ADA/PNUD  "Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice" a fost elaborat conceptul Strategiei de adaptare la schimbările climatice a sectorului forestier din ţară. Grupul de lucru interministerial, iniţiat în acest sens, s-a întrunit,  săptămîna trecută, pentru a analiza proiectul documentului.

La întrevedere au participat reprezentanţii  ai Ministerului Mediului, Economiei, Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţiei „Apele Moldovei", Agenţiei „Moldsilva", etc. 

Bogdan Popa, expert internațional, proiectul ADA/PNUD, a prezentat, în cadrul grupului de lucru  interministerial, conceptul Strategiei şi a Planului de Acţiuni pentru a fi consultat cu părţile interesate.  

„Strategia are 8 obiective specifice: protejarea și managementul terenurilor forestiere existente; crearea de noi suprafețe de pădure care să capteze eficient carbon şi să producă lemn, astfel, să sprijine adaptarea la schimbările climatice. De asemenea, este facilitarea adaptării ecologice a pădurilor; adaptarea practicilor de regenerare a pădurii la necesitățile impuse de schimbările climatice, precum şi minimizarea riscurilor de mediu determinate de schimbările climatice, etc.  Bineînţeles, un obiectiv îl constituie promovarea conștientizării și bunei înțelegeri asupra schimbărilor climatice și asupra modului în care sectorul silvic poate aduce o contribuție pozitivă, precum şi monitorizarea acțiunilor de adaptare la schimbările climatice în sectorul silvic", a subliniat Bogdan Popa, expert internațional.

Reprezentanţii sectorului au menţionat că obiectivul general este ameliorarea capacitații de adaptare a sectorului silvic la schimbările climatice, astfel, încît pînă în anul 2020 sectorul silvic să contribuie la atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Pe parcursul lunii iulie, va fi propus spre consultare şi avizare, instituţiilor de resort, proiectul Strategiei de Adaptare la Schimbările Climatice a sectorului forestier.

Reiterăm, activităţile de elaborare a Strategiei de ASC a sectorului silvic sunt implementate de către Proiectul ADA/PNUD  "Suport pentru procesul național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice", iar  Agenția Moldsilva  este beneficiarul.  

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin