În perioada 11-14 septembrie 2018, la Dushanbe, Tadjikistan peste 130 de participanți din 13 țări din Europa de Est și Asia Centrală în cadrul unui Dialog Structurat Regional au luat parte la discuții pentru a-și consolida parteneriatul cu Fondul Verde pentru Climă în domeniul atenuării fenomenului schimbărilor climatice și adaptării către acesta și pentru accesarea finanțărilor în aceste domenii. Republica Moldova a fost prezentă la acest eveniment prin intermediul a doi reprezentanți ai Oficiului Schimbarea climei, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și un reprezentant al Ministerului Finanțelor.
"Este primul eveniment de o asemenea anvergură, organizat în regiune, de Fondul Verde pentru Climă, la care au participat actori regionali semnificativi, inclusiv reprezentanți ai Autorităților Naționale Desemnate (AND), oficialități de nivel înalt, entități internaționale acreditate, entități care au fost nominalizate pentru acreditare de către reprezentanții AND, precum și reprezentanți ai organizațiilor societății civile și reprezentanții ai sectorului privat".
În rezultatul acestei întruniri a fost constituită o platformă de gândire strategică și de identificare a ideilor de proiect ce promovează soluții privind schimbările climatice la nivel de țară, dar și o platformă de comunicare eficientă pentru a stabili o gamă diversificată de parteneriate în întreaga regiune pentru a răspunde nevoilor de atenuare și adaptare către noile condiții climaterice.
În cadrul Dialogului structurat a fost subliniată importanța abordării de program prin elaborarea Programului de Țară ce conturează angajamentele anticipate cu FVC, subliniindu-se că țările vor fi susținute pentru a face acest lucru prin accesarea sprijinului Fondului, în ceea ce privește pregătirea (programul Readiness).
"Ca și în multe țări ale lumii, Republica Moldova se confruntă cu provocări considerabile din cauza declanșării schimbărilor climatice, manifestate prin fenomene meteorologice extreme, concomitant însoțite de efecte negative în utilizarea pădurilor și a terenurilor, gestionarea resurselor acvatice și în eficiență energetică. Acest lucru, la rândul său, afectează securitatea alimentară, creșterea vulnerabilității celor care sunt deja predispuși la impactul schimbărilor climatice. Prin intermediul suportului preconizat din partea FVC Republica Moldova în cel mai apropiat timp planifică să elaboreze și să atragă noi Proiecte în domeniul schimbărilor climatice. Pentru a devein eligibili pentru acest suport, la momentrul actual, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în calitatea sa de AND pentru FVC adaptează la nivel national regulilie și procedurile de punere în aplicare a prevederilor FVC.
În cadrul acestui Dialog Structurat Regional au participat reprezentanți din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Muntenegru, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.
17 septembrie 2018
Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului