RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / Noutati / Comunicat "Ziua mediului"
Comunicat "Ziua mediului"
05.06.2017  
   

 

5 iunie 2017, Chișinău

La Chișinău a fost marcată Ziua Mondială a Mediului. Evenimentul s-a desfășurat, duminică 4 iunie, în Parcul Valea Morilor, și a fost organizat de proiectele de mediu ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Biodiversitate Moldova, Adaptare la schimbările climatice, SGP Moldova, ESCO Moldova, Energie şi biomasă, împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic şi Centrul Republican „Gutta-Club".

În acest an evenimentul a avut tematica „conectarea omului la natură". Astfel,  au fost  amenajate mai multe zone cu ateliere tematice, în cadrul cărora participanții au putut revedea interdependența dintre toate elementele naturii cu toată bogăția ei (apa, pământul, aerul, plantele, insectele, animalele, omul și păsările).

Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", în calitate de coorganizator, a susținut activitățile evenimentului în care au fost antrenați specialiști din domeniile silviculturii, turismului, energiei regenerabile, reciclării și meșteri populari din întreaga țară.

"A fost o duminică frumoasă și plină de distracție. Copii împreună cu părinții au fost antrenați în multe activități tematice, s-au odihnit, au asistat la un recital de pian și în același timp și-au îmbogățit cunoștințele cu multe informații la capitolul protejarea mediului, influența omului asupra naturii, inclusiv schimbările climatice ce în ultimul timp sunt mai vizibile, accentuate și sunt o provocare în continuă creștere și la care trebuie să învățăm să ne adaptăm. În cadrul evenimentului am venit cu    informații despre proiectele implementate în 6 raioane ale țării noastre și am oferit mai multe detalii despre procesul național de adaptare și eforturile depuse pentru anticiparea efectelor negative ale schimbărilor climatice", a precizat Ala Druță, managerul Proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice".

Menționăm, în cadrul evenimentului a fost organizat un iarmaroc al produselor naturale, a fost amenajat un teren destinat jocurilor și ocupațiilor pentru copii, o expoziție diversă, cu expunerea biohumusului, cazanelor pe biomasă, o expoziție a tehnologiilor verzi inventate de copii, fotografii cu cele mai prioritare realizări în domeniul adaptării la schimbările climatice, ateliere în domeniile turism, reciclare, eficiență energetică, tehnici de compostare, precum și ședințe foto tematice. 

Participanții au avut ocazia să calculeze și să afle câți copaci datorează personal planetei, datorită unui program personalizat de calculare a amprentei de carbon.

Amintim, evenimentul a fost organizat de proiectele de mediu şi energie verde ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD) - Biodiversitate, Adaptarea la Schimbările Climatice, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, Energie și Biomasă, ESCO - împreună cu Centrul Republican "Gutta-Club"" și Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic.

Reiterăm, Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice"  este un mod practic de a ajuta țara noastră în eficientizarea planificării și  integrării adaptării la schimbările climatice, avînd suportul  Agenției  de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ACDA/ADA) cu finanțarea din partea Ministerului Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al  Austriei  și implementat de către Oficiul Schimbarea Climei, Ministerul Mediului al Republicii Moldova cu suportul și ghidarea din partea PNUD Moldova. 

     

     


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin