Comunicat de presă
23 august 2016
Membrii Consiliului comunicatorilor guvernamentali au discutat despre proiectele de dezvoltare în Republica Moldova
45 de specialiști în comunicare și relații publice din cadrul instituțiilor publice centrale, membri ai Consiliului comunicatorilor guvernamentali, au participat în perioada, 19-20 august 2016, la un atelier de instruire cu tematica „Comunicarea strategică în promovarea proiectelor de dezvoltare în Republica Moldova".
Trainingul a fost organizat de biroul comunicare şi relaţii cu presa din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Proiectul „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" şi ONU Moldova.
Printre subiectele abordate în cadrul atelierului de lucru s-au numărat: procesul de naționalizare a Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă, impactul schimbărilor climatice asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, necesitatea cooperării inter-instituționale în promovarea Procesului Național de Planificare a Adaptării și alte aspecte importante ce țin de schimbul de experiență și bunele practici în colaborarea dintre comunicatori.
De asemenea, participanții la training au discutat despre importanța activităților de comunicare privind Schimbările Climatice, procesul de adaptare (ASC), inclusiv din perspectiva de gen și necesitățile diferite de adaptare ale femeilor, bărbaților și grupurilor vulnerabile.
Pe parcursul a două zile de lucru, participanții au dezvoltat în cadrul exercițiilor practice planuri de comunicare pentru lansarea unui proiect de dezvoltare, au prezentat instrumentele și metodele de comunicare a impactului proiectelor de dezvoltare și au conceput campanii de informare privind adaptarea la schimbările climatice. De asemenea, specialiștii în comunicare și relații publice au discutat despre tehnicile și modalitățile de vizualizare a proiectelor și produselor acestora, fiind instruiți cum să realizeze fotografii în teren și cum să realizeze o campaniei de informare prin spoturi video.
Potrivit organizatorilor scopul atelierului a fost de a dezvolta parteneriatul inter-instituțional în vederea promovării rezultatelor proiectelor de dezvoltare și a identifica modalități de colaborare dintre comunicatori pentru a disemina experiența acumulată printre colegii din instituțiile publice centrale. Participanții au apreciat programul atelierului de lucru drept unul foarte util, cu o abordare practică excelentă din partea formatorilor, menționînd că informațiile acumulate le vor aplica în practica activității lor. De asemenea, participanții și-au exprimat speranța că această instruire va contribui la realizarea misiunii pe care aceștia o au în instituțiile publice pe care le reprezintă și anume de a fortifica comunicarea internă și a promova comunicarea cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu publicul și mass media, precum și de a informa eficient despre modul de realizare a politicilor statului.Menționăm, trainingul a fost realizat cu suportul Proiectului „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", cu susținerea Agenției de Cooperare pentru Dezvoltare a Austriei (ACDA/ADA) și ghidarea din partea PNUD Moldova.
Prezentari:
- Contribuția Proiectului ADA/PNUD la dezvoltarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice. Ala Druță, Manager Proiect
- Impactul schimbărilor climatice asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, necesitatea cooperării inter-instituționale în promovarea procesului de adaptare. Vasile Scorpan, Manager Oficiul Schimbarea climei
- Comunicarea prin prisma de gen cu referire la Adaptarea la SchimbărileClimatice. Valentina Bodrug-Lungu,Gender expert