RO EN
Home Contact Sitemap RSS feed
 
Home / / Atelier de lucru de conștientizare și diseminare în s. Marinici, r-nul Nisporeni
Atelier de lucru de conștientizare și diseminare în s. Marinici, r-nul Nisporeni
29.02.2016  
   

La 26 februarie a.c. în s. Marinici, r-nul Nisporeni a avut loc un Atelier de lucru de conștientizare și diseminare, desfășurat în cadrul proiectului "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", organizat de către Gospodăria Țărănească (GȚ) „Ocară Ștefan Dumitru".

Scopul evenimentului a fost de a disemina rezultatele implementării proiectul pilot "Asigurarea procesului de creștere și păstrare a plantație de agriș prin valorificarea surselor de energie regenerabilă", realizat de către GȚ „Ocară Ștefan Dumitru"  cu contribuția financiară oferită de către Proiectul "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" finanțat de către Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor din Republica Austria și implementat de către Agenția Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare și PNUD Moldova în parteneriat cu Oficiul "Schimbarea climei", Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

Prin intermediul proiectului ADA/PNUD „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" GȚ „Ocară Ștefan Dumitru"  a beneficiat de un grant pentru procurarea și instalarea în grădina din proprietatea acestuia a 54 panouri solare fotovoltaice (PV) monocristaline cu puterea totală de 10,5 kW în vederea creșterii independenței energetice prin promovarea producerii distribuite a energiei. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice urmează a fi utilizată atât pentru funcționarea instalației frigorifice unde este păstrată roada de agriș, până la realizare, cât și pentru pomparea apei acumulate în lacul de acumulare, situat în grădina acestuia, ca rezultat a topirii zăpezii și a căderii precipitațiilor. Valoarea totală a proiectului constituie cca. 34 160 $.

În cadrul evenimentului au fost abordate următoarele subiecte:
1. Fenomenul schimbărilor climatice, necesitatea adaptării la acest fenomen. Contribuția Proiectului ADA/PNUD "Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice" la implementarea adaptării la nivel local.
2. Adaptarea la schimbările climatice în sectorul energie prin implementarea proiectelor pilot în sectorul privat și public. Lecții însușite din implementarea proiectului pilot „ Asigurarea procesului de creștere și păstrare a plantație de agriș prin valorificarea surselor de energie regenerabilă".
3. Modul și etapele de implementare a proiectului pilot „ Asigurarea procesului de creștere și păstrare a plantație de agriș prin valorificarea surselor de energie regenerabilă" la GȚ „Ocară Ștefan Dumitru".

La atelierul de lucru au participat Primarul s. Marinici, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale de toate nivelele din cadrul Raionului Nisporeni, reprezentanți ai ziarelor locale „Deșteptarea" și „Expresul", reprezentanți ai Gimnaziului din localitate, antreprenori locali. Participanții AL au avut discuții detaliate referitor la rezultatele implementării proiectului, beneficiile energiei regenerabile, impactul schimbărilor climatice și modalitățile de adaptare la nivel comunitar.