„DOAR UN OM INFORMAT ESTE OM PUTERNIC"
Zilele trecute ne-a păşit pragul redacţiei un vechi cunoscut (şi cititor fidel al publicaţiei noastre) - Valeriu Agapie, un harnic şi priceput antreprenor rural din Buda Călăraşilor, care cu mai mulţi ani în urmă a iniţiat o afacere de familie, specializându-se iniţial în cultivarea legumelor atât în sol neprotejat, cât şi în sere.
Pe parcurs, în acest business s-a implicat şi feciorul Radu, astfel că familia respectivă a şi înregistrat actuala Gospodărie Ţărănească „Radu Agapie". Fireşte, ne-am interesat cum le merg treburile şi am avut a afla cu o sinceră satisfacţie că - „nu tocmai rău", după cum s-a exprimat dumnealui. I-am solicitat şi anumite detalii, fermierul relatându-ne şi următoarele.
-- După cum se ştie, cultivarea legumelor e o îndeletnicire ce presupune şi un consum permanent şi consistent de apă pentru irigare.
Cu regret, anume această condiţie şi constituie, de regulă, cea mai gravă problemă în practicarea unei atare afaceri. Deosebit de acută s-a dovedit a fi ea în condiţiile sezonului agricol din anul curent, când, de exemplu, pe moşia satului Buda n-a căzut strop de ploaie pe parcursul a şase luni la rând! Sincer să fi u, la început ne cam lăsasem mâinile în jos - doar, se ştie, cu natura nu te poţi pune. Dar, între timp, parcă am întrezărit o şansă. Vorba vine de un proiect, după cum am aflat noi, implementat la scara republicii şi care şi-a propus scopul de a facilita iniţierea şi promovarea afacerilor în agricultură şi de a reduce vulnerabilitatea populaţiei şi a sectoarelor-cheie la impactul schimbărilor climatice.
Ne-am informat mai detaliat vizavi de oportunităţile acestui proiect şi în anul curent am participat la concursul organizat în cadrul lui. Ca rezultat, am ajuns şi noi printre beneficiarii respectivi, câştigând un grant în mărime de 26 mii de dolari, pe care i-am investit în construcţia unui acumulator de ape freatice şi pluviale, cu un volum de 16 mii metri cubi - obiect finisat în toamna anului curent. După cum am avut a concretiza pe parcurs, Gospodăria Ţărănească „Radu Agapie" a devenit beneficiară a Proiectului « Suport pentru Procesul Naţional de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice", cu o durată de implementare de trei ani, şi care este susţinut de către Agenţia Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare (ADC), cu finanţare de la Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Gospodăririi Apelor din Republica Austria și implementat de Oficiul Schimbarea Climei, Ministerul Mediului cu suportul PNUD Moldova.
-- Suntem foarte recunoscători donatorilor în cauză, dar şi echipelor antrenate în implementarea acestui proiect, a mai ţinut să specifice domnul Agapie. Or, datorită acestui suport, deja avem posibilitatea de a aplica, începând cu viitorul sezon agricol, irigarea pe cele 4 hectare de livadă de piersic şi de cais, pe 6 hectare de legume cultivate în sol deschis şi pe 36 de ari de sere pentru legume, pe care le gestionează familia noastră. E o posibilitate, la care anterior, până la implicarea în proiectul respectiv, puteam doar visa. De aceea, în acest sens, îmi permit ca să-i îndemn şi pe alţi colegi fermieri să nu treacă cu vederea atare posibilităţi, să persevereze, să nu se lenevească ca pe lângă munca de zi cu zi să tindă să fi e şi informaţi. Doar se ştie: un om informat este un om puternic.
Ilie FRUNZĂ
Sursa: Curierul Agricol nr 45, 2015