În perioada 30 noiembrie - 11 decembrie a.c., la Paris, Franța se desfășoară summit-ul COP21 (Conferinţa părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice), dedicat măsurilor de combatere a schimbărilor climatice.
Reprezentanţi ai 195 de ţări, inclusiv şefi de stat şi de guvern, precum și oameni de afaceri din întreaga lume s-au întrunit la cea mai importantă conferință mondială pe tema schimbărilor climatice pentru a discuta proiectele ce vor împiedica degradarea climei.
Obiectivul evenimentului este de a stabili, pentru prima dată, în ultimii 21 de ani, un set de măsuri pentru limitarea încălzirii globale, acțiuni ce vor fi obligatorii din punct de vedere juridic pentru toate părțile Convenției Cadru. De asemenea, un alt obiectiv al conferinţei este stabilirea unor angajamente individuale pentru fiecare țară pentru reducerea gazelor cu efect de seră, care să limiteze încălzirea globală la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială.
„Țara noastră promovează principiile dezvoltării durabile şi contribuie activ la atingerea obiectivelor Convenţiei-cadru privind schimbările climatice (...). Guvernul moldovean a stabilit obiective naţionale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria şi managementul deşeurilor. Până în anul 2020 ar urma să fie redus în proporţie de 20% consumul de energie, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile", a declarat Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în discursul său de la Paris.
Potrivit experților prezenți la eveniment, schimbările climatice reprezintă o provocare globală care presupune o abordare responsabilă şi necesită întreprinderea unor acţiuni concrete la nivel internaţional, regional, naţional şi local.
Totodată, experții avertizează că se poate ajunge la fenomene meteorologice extreme ce vor pune în pericol viaţa oamenilor pe planetă.
Angajamentul Republicii Moldova privind adaptarea la schimbările climatice sunt expuse în textul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, aflat în stadiu de implementare.
Mai multe informatii despre desfasurarea COP21 pot fi aflate la următorul link: