RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Natura se dezlantuie pe tot globul
Natura se dezlantuie pe tot globul
09.08.2010     Accesări: 180   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/natura-se-dezlantuie-pe-tot-globul

Ploi torentiale, inundatii, alunecari de teren, canicula, incendii si furtuni devastatoare. De mai bine de doua luni, planeta a cazut prada unor fenomene meteo extreme, care tin afisul jurnalelor de stiri din lumea intreaga. Din Rusia si pana in California sau China, temperaturile au jonglat in fel si chip, dand tot mai multe semne ca schimbarile climatice nu mai reprezinta o amenintare potentiala, ci o realitate cu efecte dezastruoase.

Anul 2010 a inceput cu un avertisment grav din partea climatologilor, care au anuntat ca temperaturile globale inregistrate in primele luni au fost cele mai ridicate din istoria masuratorilor meteorologice.
Prof dr Modjib Latif, unul dintre cei mai mari experti in oceanografie si climatologie, a declarat recent pentru publicatia rusa “Vremia” ca temperaturile de peste 50 de grade Celsius vor deveni curand o normalitate. El a explicat ca tot ce se intampla acum din punct de vedere al fenomenelor climatice este o urmare directa a procesului de schimbare a climei.
Romania, intre inundatii si canicula
Romanii au fost printre primii care au simtit pe pielea lor efectele fenomenelor climatice extreme. Dupa o iarna mult prea lunga si o primavara ploioasa si rece, romanii au avut de infruntat inundatii, furtuni si canicula.
Inundatiile au facut ravagii in Romania inca din luna mai, incepand cu estul tarii, unde raurile umflate au distrus mii de locuinte, si continuand cu vestul tarii, unde ploile torentiale ameninta zeci de localitati si la ora actuala. In unele zone, inundatiile au fost inlocuite brusc de canicula.
De o luna si jumatate, temperaturile de peste 35 de grade au tinut sudul si sud-estul Romaniei in cod galben de canicula si cod rosu de radiatii solare.
Rusia
Una dintre cele mai dramatice situatii pune la grea incercare Rusia. Saptamani la randul, incendii de padure si turba au mistuit sute de mii de hectare de teren si localitati intregi, facand pana in prezent peste 50 de victime.
Focul asediaza in prezent Moscova, unde locuitorii sunt nevoiti sa poarte masti de protectie impotriva fumului dens. La aceasta se adauga temperaturile de peste 35 de grade Celsius, un record absolut pentru capitala rusa. Potrivit ultimelor statistici, poluarea cu fum si valul de caldura au dublat rata mortalitatii in Moscova.
In ciuda mobilizarii tuturor efectivelor de pompieri si a interventiei armatei, in prezent mai exista aproape 600 de focare de incendiu, pe o suprafata de aproximativ 200.000 de hectare. Acestea amenintau ieri doua centre de cercetare nucleara ale armatei.
California
Incendiile de vegetatie au pus pe drumuri peste 2.300 de oameni in California, in urma cu o saptamana, distrugand hectare intregi de padure si zeci de locuinte, pe fondul temperaturilor de peste 38 de grade Celsius.
Aproape 1.000 de pompieri militari se lupta si astazi cu flacarile care au devastat regiuni intregi din Parcul National Yosemite.
Polonia
In vreme ce Rusia trece prin parjol, Polonia este lovita de al treilea val de inundatii in acest an. In orasul Bogatynia, un pod s-a prabusit, iar populatia a ramas fara electricitate si apa potabila din cauza apelor revarsate. In capitala poloneza Varsovia, pasaje subterane, strazi si numeroase cladiri au fost inundate. Meteorologii au atentionat ca ploile vor continua.
Germania
Inundatiile din Polonia isi fac simtite efectele si in tara vecina, Germania. Orasul german Goerlitz, situat pe cursul raului Neisse, era partial inundat duminica dimineata, dupa ce un baraj a cedat, in amonte, in apropiere de orasul polonez Radomierzyce.
Cehia
Inundatiile au facut ravagii si in nordul Cehiei, unde patru persoane au fost gasite inecate. Cel putin 1.000 de persoane au fost evacuate din satele aflate in apropierea unor baraje, iar locuitorii din orasele Chrastava si Frydlant au fost salvati de pe acoperisurile caselor cu ajutorul elicopterelor.
Pakistan
Tot in aceasta perioada, cele mai devastatoare inundatii din istoria Pakistanului au afectat viata a peste trei milioane de oameni. Catastrofa, declansata in urma cu circa doua saptamani, a ucis 1.600 de oameni si a dat nastere unei adevarate revolte populare impotriva incapacitatii guvernului de la Islamabad de a gestiona situatia.
China
In nord-vestul Chinei, alunecarile de teren care au avut loc in urma cu doua zile au provocat moartea a cel putin 127 de persoane, disparitia a altor 2000 si evacuarea 20.000 de oameni, potrivit celui mai recent bilant anuntat de agentia de presa Xinhua.
Inundatiile din nord-estul Chinei facusera deja 74 de victime luna trecuta, cand ploile torentiale au afectat circa 4,6 milioane de oameni si au distrus 677 de poduri in provincia chineza Jilin.
India
Ploile torentiale au provocat inundatii si in regiunea himalayana Ladakh, in Kashmir (nord), in urma carora 115 persoane si-au pierdut viata si cel putin 400 au fost ranite, potrivit unui ultim bilant.
La sfarsitul lui iulie, inundatiile au devastat si statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, unde zeci de sate au ramas izolate dupa ploile musonice care au traversat nordul subcontinentului.
Noua Zeelanda
La sfarsitul lunii iulie, zonele de coasta din nordul Noii Zeelande au fost maturate de furtuni, care au ucis trei oameni, au strivit cateva nave de pescuit de faleze si au lasat zeci de mii de case fara curent electric.
Australia
Tot la sfarsitul lunii trecute, in Sydney a nins pentru prima data din 1836. Ninsoarea a fost adusa din zona antarctica de o furtuna care a durat doar cateva minute. A fost insa suficient cat sa acopere metropola australiana cu un strat de omat.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia