RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / România ar putea fi exclusă de pe piaţa tranzacţiilor internaţionale de certificate de emisii de CO2
România ar putea fi exclusă de pe piaţa tranzacţiilor internaţionale de certificate de emisii de CO2
03.08.2011     Accesări: 120   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.realitatea.net/romania-ar-putea-fi-exclusa-de-pe-piata-tranzactiilor-internationale-de-certificate-de-emisii-de-co2_858606.html

 

Inventarul de emisii de gaze cu efect de seră al României riscă să fie suspendat de la tranzacţionarea certificatelor de emisii până când România se va conforma cerinţelor de raportare (INEGES), ceea ce înseamnă pierderi de miliarde de euro pentru statul român. Decizia finală va fi luată la sfârşitul acestei luni de către Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto.


De vină pentru această situaţie sunt legislaţia elaborată cu întârziere şi, potrivit autorităţilor, lipsa de experienţă a funcţionarilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), care administrează Registrul naţional al emisiilor, precum şi numărul insuficient de angajaţi, transmite organizaţia de protecţia mediului  Terra Millenium III.

În cazul în care registrul va fi suspendat, statul roman va pierde oportunitatea de a tranzacţiona cele 300 de milioane de unităţi de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate pentru perioada 2008-2012. Termenul limită pentru vânzarea acestora este 2012, când expiră Protocolul de la Kyoto.

Cu toate că este prezentă pe această piaţă din anul 2008, ţara noastră nu a făcut până în prezent nicio tranzacţie, în pofida afirmaţiilor repetate ale autorităţilor că există state interesate de certificatele româneşti.

"În funcţie de perioada de suspendare a registrului, efectele sunt resimţite atât de statul român, cât şi de firmele înscrise în schema europeană de comerţ cu emisii şi de firmele implicate în proiecte de implementare în comun. În cazul în care suspendarea se va face pe o perioada de un an sau mai mare, lucrul acesta înseamnă că cele peste 200 de instalaţii înscrise în schema de comerţ cu emisii nu vor avea acces la pieţele internaţionale. Reglajul se va face numai între firmele înscrise în registru la nivel naţional", a declarat Lavinia Andrei, preşedintele Fundaţiei Terra Mileniul III.

Suspendarea registrului va afecta în principal firmele care nu îşi vor asigura necesarul de certificate din timp şi care, la data de 30 aprilie, nu vor avea numarul total de certificate aferente alocării din anul anterior. Acestea vor trebui sa plăteasca o penalizare de 100 euro pentru fiecare certificat lipsă.

De asemenea, vor fi puse în dificultate şi companiile care sunt implicate în proiecte de reduceri de emisii prin mecanismul de implementare în comun (JI), existând la momentul prezent 15 astfel de proiecte în derulare cu termen de predarea a certificatelor tip ERUs la 31.12.2012. "În cazul în care firmele implicate în astfel de proiecte nu reuşesc să îşi îndeplinească obligaţiile de transfer, aceste obligaţii vor fi preluate de stat care, la rândul său, nu are posibilitatea de tranzactionare pe pieţe internaţionale şi va fi obligat să plăteasca penalităţile contractuale", a explicat Lavinia Andrei.

Ca urmare a analizei Inventarului Naţional transmis în anul 2010, echipa de experţi aflată în coordonarea Secretariatului UNFCCC a înaintat Comitetului de Conformare al Protocolului de la Kyoto un set de întrebări cu privire la potenţiale neconformităţi de implementare identificate în raport.

România a prezentat un document scris şi a participat, în perioada 6-8 iulie, la Bonn, la o audiere oficială în faţa Comitetului de Conformare, pentru prezentarea propriei poziţii. Decizia finală privind suspendarea registrului va fi luată la sfârşitul acestei luni. Orice întârziere a autorităţilor române în vederea conformării va genera creşterea pierderilor suferite de statul român şi de companiile din industrie.

România transmite anual, la Secretariatul Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC), la Comisia Europeană şi la Agenţia Europeană de Mediu, Inventarul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (INEGES). Acest raport anual răspunde obligaţiilor asumate de România în cadrul Protocolului de la Kyoto şi este supus analizei şi evaluării anuale realizate de experţii revizori.

Terra Mileniul III este o organizaţie de protecţie a mediului ce promovează programe de dezvoltare sustenabilă la nivel naţional şi internaţional în domeniul energiei şi al schimbărilor climatice. Fundaţia a implementat peste 80 de proiecte axate pe energie, politici publice, transport şi educaţie. Terra III este membră a Federaţiei Europene de Transport şi Mediu, a Inforse Europe şi a Climate Action Network (CAN Europe).



 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia