RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Imperiul Roman, invins de schimbarile climatice
Imperiul Roman, invins de schimbarile climatice
18.01.2011     Accesări: 150   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/imperiul-roman-invins-de-schimbarile-climatice

Schimbarile climatice ar putea fi responsabile de decaderea imperiului roman, sustin oamenii de stiinta de la Institutul elvetian de Cercetare pentru Paduri, Zapada si Peisaj. Acestia au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat inelele de pe sectiunea transversala a copacilor seculari pentru a face legatura intre schimbarile climatice si marile evenimente din istoria omenirii, precum migratiile, epidemiile si aparitia si decaderea imperiilor.

Savantii au descoperit ca perioadele de caldura si precipitatii din belsug au coincis cu perioadele de prosperitate, in vreme ce periooadele de seceta sau de clima variabila au coincis cu perioadele de instabilitate politica, precum prabustirea imperiului roman.
Pentru a potrivi cronologic informatiile despre mediu cu cele istorice cercetatorii au cercetat mai bine de 7.200 de copaci fosilizati de pe teritoriile Germaniei, Italiei, Austriei si Frantei, unii datand de acum 2.500 de ani.
Studiu, publicat de revista „Science”, arata ca inflorirea si decadereacivilizatiilor din trecut sunt asociate cu aparitia fenomenului schimbarilor climatice, in special din cauza efectelor asupra cantitatilor de apa, productivitatii agricole, sanatatii publice si conflictelor civile.
Vremea calduroasa si umeda a aparut in perioada de prosperitate a Imperiului Roman, dar si a Evului Mediu. Variabilitatea climatica mare dintre anii 250 si 600 a coincis cu prabusirea Imperiului Roman de Apus si cu perioada marilor migratii.
Inelele din sectiunea transversala a stejarilor s-au dovedit „sensibile” la schimbarile de regim al precipitatiilor si au putut arata foarte clar ce s-a intamplat cu mediul inconjurator de-a lungul istoriei.
Reducerea productivitatii plantelor, in perioada anilor 250 – 400 a coincis cu cea mai mare criza din istoria Europei centrale – Perioada Marilor Migratii – vremuri marcate de instabilitate politica si socio-economica si schimbari culturale.
Oamenii de stiinta au mai descoperit ca „fenomenele climatice defavorabile au constribuit la raspandirea celei de-a doua pandemii de ciuma, cunoscuta in istorie si ca Moartea Neagra, care a redus populatia Europei cu 40 - 60% dupa anul 1347. Cercetatorii mai noteaza faptul ca avansul tehnologic a facutcomunitatile umane mai putin vulnerabile la schimbarile climatice si de mediu.
 

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia