RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Iarna grea in Germania, incalzirea globala continua
Iarna grea in Germania, incalzirea globala continua
28.04.2010     Accesări: 218   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/piarna-grea-germania-incalzirea-globala-continuap

Schimbarile climatice nu dau semne de incetinire in ciuda unei ierni severe prin care a trecut Germania, ceea ce a redus ingrijorarile oamenilor in ce priveste pericolul incalzirii globale, a anuntat Serviciul Meteorologic din Germania (DWD), informeaza Reuters.

Ar fi o greseala sa interpretam iarna grea 2009-2010 ca un semn al opririi schimbarilor climatice, spune presedintele DWD, Wolfgang Kusch. “In ciuda fluctuatiilor, temperaturile se indreapta inca spre o singura directie – mai sus”, a declarat acesta. “Cercetatorii climatici trebuie sa analizeze perioade de cel putin 30 de ani pentru a identifica trenduri. Ultimul deceniu a fost cel mai cald din ultimii 130 de ani in Germania”, a mai spus acesta.
Scepticismul cu privire la schimbarile climatice a crescut in Germania, una dintre cele mai mari patru tari industrializate din lume, dupa o iarna neobisnuit de lunga si de rece. Un sondaj de opinie realizat de Institutul Infratest arata ca 42% dintre germani sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, fata de 62% in 2006. O treime dintre respondenti spun ca cercetare climatica nu este credibila, iar un sfert considera ca Germania va profita de pe urma schimbarilor climatice.
Oficialii DWD sustin ca temperatura medie anuala in Germania a crescut cu 1,1 grade Celsius in ultimii 130 de ani. Pana la sfarsitul secolului, DWD se asteapta ca temperaturile sa creasca cu intre 2 si 4 grade Celsius.
Iarna 2009-2010, fals indicator al schimbarilor climatice
Iarna grea nu a ocolit nici Romania, unde acelasi fenomen i-a dus pe romani cu gandul ca incalzirea globala nu este atat de periculoasa. Gerul si viscolele din iarna aceasta ne-au dus cu gandul mai degraba la o mica glaciatiune, nu la o incalzire globala. Insa lucrurile nu stau chiar asa. Romania a mai avut parte de ierni chiar mai geroase decat aceasta in ultimii 30 de ani, iar frigul din iarna 2009-2010 a fost doar un fenomen al vremii si nu o schimbare climatica.
Aceasta este explicatia oferita de climatologul Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie, la solicitarea Green Report, in cadrul conferintei “Vremea si Clima”, desfasurata in cadrul expozitiei de mediu Romenvirotec.
„Iarna 2009-2010 s-a desfasurat in parametri normali, din punct de vedere meteorologic. De regula, in tara noastra media viscolelor este de cinci pe iarna. Iarna aceasta au fost mai multe, dar asta nu inseamna ca a avut loc o schimbare climatica, pentru ca modificarile climatice se petrec la intervale mult mai mari de timp”, a declarat specialista.
In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere considerabila a temperaturilor in Romania, atat in sezonul de iarna, cat si in cel de vara, insa aceasta crestere difera in functie de regiuni. Iarna, cresterile cele mai mari de temperatura, de peste 3,5 grade Celsius, ca medie a ultimilor 30 de ani, se inregistreaza in nord-estul tarii, iar cresterile cele mai mici, pana in 3 grade Celsius, se inregistreaza in sud-estul Romaniei, a explicat climatologul.
 

 

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia