RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / UE incearca sa construiasca pe fundatia acordului de la Copenhaga
UE incearca sa construiasca pe fundatia acordului de la Copenhaga
29.01.2010     Accesări: 211   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_19320/UE-incearca-sa-construiasca-pe-fundatia-acordului-de-la-Copenhaga.html

UE si-a oficializat sprijinul pentru Acordul de la Copenhaga privind schimbarile climatice si si-a prezentat angajamentele privind obiectivele de reducere a emisiilor. Printr-o scrisoare comuna cu Presedintia spaniola, Comisia a anuntat oficial dorinta UE de a fi asociata la Acord si a amintit obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilite de UE pentru 2020: reducerea emisiilor globale ale UE cu 20% fata de nivelurile din 1990 si o oferta conditionata de a creste la 30% acest procentaj.
Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „UE este hotarata sa actioneze rapid, trecand la punerea in aplicare a Acordului de la Copenhaga, cu scopul de a progresa spre acordul de care avem nevoie pentru ca incalzirea globala sa nu ajunga la 2 grade Celsius. Acordul de la Copenhaga ofera o baza pentru ajungerea la acest acord viitor si, prin urmare, indemn toate tarile sa se asocieze actualului acord si sa notifice obiective ambitioase de reducere a emisiilor sau actiuni pentru includere, asa cum facem noi.”
Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Este nevoie de actiuni prompte pentru a transpune in fapte unele elemente cheie ale Acordului, precum finantarea initiala rapida pentru tarile in curs de dezvoltare, lupta impotriva defrisarilor si dezvoltarea si transferul tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon.”
Acordul de la Copenhaga
Acordul de la Copenhaga a fost principalul rezultat al conferintei ONU privind schimbarile climatice care s-a
desfasurat la Copenhaga in peri oada 7-19 decembrie 2009. Acordul de doua pagini si jumatate a fost negociat in ultima zi a conferintei de liderii a circa 28 de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare si de Comisia Europeana. Aceste tari genereaza peste 80% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Conferinta a luat apoi nota de Acordul de la Copenhaga. Secretariatul conventiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice a invitat Partile sa declare, pana la 31 ianuarie, daca doresc sa se asocieze Acordului de la Copenhaga. Acordul stabileste aceeasi data pentru transmiterea de catre tarile dezvoltate a obiectivelor de reducere a emisiilor si pentru transmiterea de catre tarile in curs de dezvoltare a planurilor de masuri pentru atenuarea propriilor emisii.
Ce urmeaza
Sefii de stat si de guvern vor evalua situatia post-Copenhaga in cadrul Consiliului European informal din 11 februarie. Urmatoarea runda de negocieri in cadrul ONU se va desfasura timp de doua saptamani in perioada mai-iunie.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia