RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Divergente la COP15, optimism la Bruxelles
Divergente la COP15, optimism la Bruxelles
11.12.2009     Accesări: 175   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/pdivergente-la-cop15-optimism-la-bruxellesp

Divergentele privind un acord global in domeniul climei au ramas la fel de profunde, joi, la Conferinta de la Copenhaga, insa progrese au avut loc in cursul serii la Bruxelles, unde europenii s-au declarat aproape de un acord privind acordarea unui ajutor imediat tarilor sarace, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Totusi, liderii Uniunii Europene, reuniti intr-un summit dedicat negocierilor de la Copenhaga, nu au reusit sa ajunga la un acord inca de joi, dupa cum sperau, asupra acordarii acestui ajutor imediat in valoare de circa sase miliarde de euro, una dintre provocarile cheie ale tratativelor de la Copenhaga.
Presedintia suedeza s-a declarat insa optimista, asemenea mai multor alte delegatii, fata de posibilitatea de a anunta, vineri, la incheierea summitului european, un angajament al UE privind acordarea acestui sprijin tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta sa puna bazele unor economii mai putin poluante si sa faca fata efectelor procesului de incalzire a climei.
Parisul a estimat ca europenii sunt foarte aproape sa ajunga la un acord, notand ca "17 tari (ale UE din 27), printre care si Franta, si-au anuntat cifrele" in spatele usilor inchise, joi seara.
"Dar dorim ca si ceilalti sa faca ceva", a avertizat premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, referindu-se la celelalte tari dezvoltate, in special Statele-Unite si Japonia. "Nu vom rezolva singuri problemele in materie de clima", a insistat el.
Astfel, presedintia suedeza s-a opus ideii de a ridica imediat la 30% obiectivul de reducere a emisiilor UE cu ocazia conferintei de la Copenhaga, din cauza ofertelor neconvingatoare inaintate de Statele Unite si celelalte economii dezvoltate.
Organizatia ecologista Greenpeace a cerut Europei sa fie mai ambitioasa, printr-un demers cu mare impact mediatic facut la Bruxelles: mai multi militanti au reusit sa insele vigilenta agentilor de securitate in timpul sosirii delegatiilor pentru a se afla in fata sefilor de stat si a cere UE sa "salveze Copenhaga".
In capitala daneza, dupa o runda de discutii foarte intense pe marginea unui proiect de text danez, considerat de unele tari in curs de dezvoltare ca fiind prea favorabil tarilor bogate, toata lumea se pozitioneaza, in ordine dispersata, fata de repartizarea eforturilor pentru incetinirea procesului de incalzire a planetei.
Alianta micilor state insulare (Aosis) va prezenta repede "o propunere spre dezbatere", a asigurat reprezentanta lor, Dessima Williams, reamintind ca insulele, a caror existenta este amenintata de cresterea nivelului oceanelor, solicita un obiectiv de limitare a crestererii temperaturilor la 1,5 grade.
"Din cate stiu, G77 (coalitia tarilor in curs de dezvoltare) are patru texte - China, Africa de Sud, India si Aosis - toata lumea isi aduce contributia, imi imaginez ca si statele industrializate vor face acelasi lucru", a explicat, la randul sau, Alex Binger, consilierul stiintific al Granadei. "Vom face o sinteza care ii va fi prezentata lui (Michael Zammit) Cutajar", presedintele grupului de lucru care trebuie sa inainteze in zilele urmatoare o propunere de text de sinteza.
Ceea ce au in comun toate contributiile tarilor in curs de dezvoltare este refuzul absolut de a modifica Protocolul de la Kyoto, care constituie un tampon intre tarile nordice, care au un rol "istoric" in acumularea dioxidului de carbon in atmosfera, si restul planetei.
Coalitia lor s-a folosit de ocazia acordarii Premiului Nobel pentru Pace lui Barack Obama pentru a-i cere presedintelui american sa semneze Protocolul de la Kyoto. "Pacea si securitatea mondiale nu pot fi garantate decat daca Statele Unite se implica in eliminarea acestei grave amenintari la adresa umanitatii" pe care o reprezinta schimbarile de clima, a declarat delegatul sudanez Lumumba Stanislas Dia-Ping, a carui tara asigura presedintia grupului G77.
Statele Unite, care nu au ratificat Protocolul Kyoto, au reiterat ca nu au intentia sa o faca. Trimisul lor special, Todd Stern, a respins de altfel orice idee de "compensatie" fata de tarile in curs de dezvoltare.
"Ne recunoastem pe deplin rolul istoric in poluarea atmosferei, dar resping categoric orice idee de culpabilitate sau de compensatii", a afirmat el.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia