RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / ONU: extremele ecologice ale anului 2012
ONU: extremele ecologice ale anului 2012
29.11.2012     Accesări: 265   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://unimedia.info/stiri/onu-extremele-ecologice-ale-anului-2012-54761.html

 

Anul 2012 a fost marcat de fenomene extreme în întreaga lume. În special emisfera de Nord a antrenat numeroase recorduri de temperatură, o topire record a banchizei arctice și perioade de frig extrem, a anunțat miercuri, 28 noiembrie, Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de hotnews.ro, transmite UNIMEDIA.

 

Dacă anul 2012 a început cu răcirea climei, cu temperaturi de până la -50 grade Celsius în Rusia, din aprilie „temperatura medie la suprafața pamantului și a oceanelor a continuat să crească lună de lună", subliniază experții acestei agenții specializate a ONU, în declarația anuală asupra climatului.
„Variabilitatea naturală a climei este datorată unor fenomene precum El Nino și La Nina care au efect asupra temperaturilor și a precipitațiilor la scară sezonieră și anuală, dar nu pun în discuție tendința generală de încălzire pe termen lung, generată de schimbările climatice antropice", respectiv legate de acțiunea umană, afirmă secretarul general al OMM, Michel Jarraud.
Anii 2001-2011 fac parte dintre cei mai calzi înregistrați vreodată, iar primele zece luni din 2012 fac să se creadă că nici acest an nu va face excepție, afirmă experții OMM.
Perioada ianuarie - octombrie 2012 se clasează astfel „pe locul nouă în rândul celor mai calde observate de la începutul măsurătorilor, în 1850", potrivit organizației. Temperatura medie la suprafața globului pentru această perioadă prezintă o anomalie estimată la circa 0,45 grade Celsius peste normala calculata pentru anii 1961 - 1990 (14,2 grade Celsius).
Consecință a încălzirii climatice, banchiza Arcticii a atins în 16 septembrie minimul sezonier, 3,41 milioane de kilometri pătrați, respectiv întinderea cea mai redusă de la începutul observațiilor satelitare, afirmă OMM.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia