http://www.fabricadebani.ro/news.aspx?iid=22252&sid=67
Principalele concluzii ale unui sondaj special Eurobarometru pe tema atitudinii europenilor fata de modificarile climatice indica faptul ca europenii continua sa fie ingrijorati in legatura cu modificarile climatice, cred ca lupta impotriva acestora poate da un imbold cresterii economice in UE.
Modificarile climatice sunt o chestiune foarte serioasa
Conform datelor Eurobarometrului, date publicitatii pe 2 decembrie, 63% din cetatenii europeni considera ca modificarile climatice sunt o chestiune foarte serioasa, iar 24% - ca e destul de serioasa. Numai 10% o considera ca fiind o problema care nu necesita preocupare, iar 3% nu si-au format o opinie. 47% din repondenti au spus ca modificarile climatice sunt una din cele doua cele mai serioase probleme cu care ne confruntam acum. Numai saracia a obtinut un rating superior, fiind plasata intre primele doua probleme de catre 89% din intervievati. 62% din europeni considera ca modificarile climatice nu sunt de neoprit.
Majoritatea considera ca modificarile climatice pot duce la inviorarea cresterii economice in UE
Conform sondajului, aproape 2/3 din cetatenii europeni cred ca lupta importiva modificarilor climatice poate avea un impact pozitiv asupra economiei europene. 63% din repondenti spun ca asa sta situatia, prin comparatie cu numai 56% in martie-aprilie 2008. 66% sunt de acord ca “protejarea mediului poate incuraja cresterea economica in UE”.
Se cere mai multa actiune
Majoritatea europenilor considera ca industria, cetatenii, autoritatile nationale si locale, guvernele nu fac suficient pentru combaterea modificarilor climei. Numai 19% considera ca industria si corporatiile ar face cam atat cat trebuie. Rezultatul reprezinta un salt fata de cifrele din martie-aprilie 2008. Majoritatea, care a crescut de la 55% la 72%, considera ca la nivelul UE nu s-a facut suficient. 63% din europeni confirma ca au intreprins masuri de combatere a modificarii climei, 31% spun ca nu au facut nimic.
Finantarea energiei verzi.
49% din cetateni spun ca ar fi gata sa plateasca mai mult pentru energia produsa din surse care emit mai putine gaze cu efect de sera, 27% nu sunt pregatiti, 24% nu au raspuns la aceasta intrebare. Printre cei dispusi sa plateasca mai mult, jumatate nu ar fi gata sa plateasca mai multe de 5% suplimentar.
Eurobarometrul pe aceasta tema a fost realizat la solicitarea Comisiei Europene pe un esantion de 26 719 cetateni din 27 de state UE.