Climatologii de la NASA sustin ca reducerea emisiilor de metan si a funinginii din atmosfera ar reprezenta un mijloc mult mai rapid si mai ieftin de reducere a efectelor incalzirii globale, decat lupta impotriva emisiilor de CO2.
Potrivit specialistilor NASA, metanul si funinginea ar contribui cu 30% si, respectiv 20%, la cresterea temperaturii globale, pe cand dioxidul de carbon nu s-ar face responsabil decat pe jumatate de acest fenomen.
Climatologii romani nu impartasesc insa pe deplin aceasta afirmatie, deoarece considera ca efectele pe timp mai indelungat ale metanului nu sunt comparabile cu cele ale dioxidului de carbon, deoarece acesta din urma ramane mult mai mult in atmosfera.
„Metanul este, intr-adevar, un gaz cu efect de sera insa timpul sau de rezidenta in atmosfera este de cativa zeci de ani, pe cand timpul de rezidenta al CO2, in atmosfera, atinge cateva sute de ani. Metanul intra in anumite reactii chimice, in atmosfera, care-l transforma si-l indeparteaza mai repede. Aceste reactii chimice nu se petrec insa si in cazul CO2, acesta fiind motivul pentru care dioxidul de carbon din urma ramane mai multe sute de ani in atmosfera", a declarat, pentru Green Report, climatologul Roxana Bojariu.
Autorii studiului NASA mai spun ca ar fi necesare 14 masuri pentru reducerea cantitatilor de metan si de funingine aruncate atmosfera mai ales de industria petroliera si de cea chimica pentru a evita decesele premature al caror numar se poate ridica, anual, din aceasta cauza, si la 4,7 milioane.