Bule de metan, un gaz cu efect de sera de 20 de ori mai potent decat CO2, au fost observate rasarind la suprafata Oceanului Arctic de catre oameni de stiinta rusi care efectuau un studiu elaborat in zona.
Cantitatea uriasa de metan aparuta la suprafata apei i-a uimit pe cercetatorii rusi, care studiaza ce se intampla in nordul Rusiei de aproape 20 de ani.
Igor Semiletov, din cadrul International Arctic Research Centre, de la Universitatea Alaska Fairbanks, care a condus ultima expiditie ruso-americana din marile Siberiei de Est, a declarat pentru The Independent ca nu a mai vazut pana acum ceva asemanator, cantitati mari de metan fiind emise din adancurile oceanului Arctic cu o forta imensa.
"Am fost foarte impresionat de scala si densitatea bulelor. Pe o raza destul de mica am descoperit 100, insa pe una mai mare e posibil sa fie mii", a spus cercetatorul rus.
Oamenii de stiinta estimeaza ca in permafrostul arctic se afla inmagazinate sute de milioane de tone de gaz metan, care se extinde de pe uscat in Oceanul Arctic.
Una dintre cele mai mari temeri, exprimate de mai multe ori pana acum de cercetatori, este ca disparitia ghetii arctice din timpul verii, si temperaturile care cresc rapid in intreaga regiune arctica, si care topesc deja permafrostul siberian, vor elibera brusc metanul in atmosfera, schimband rapid si dramatic clima planetei.