RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Sesiunea Plenară a Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice
Sesiunea Plenară a Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice
09.12.2011     Accesări: 199   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.mediu.gov.md/md/newslst/1211/1/4924/

 

În perioada 6-9 decembrie 2011 Ministrul Mediului, dl Gheorghe Şalaru, participă la lucrările segmentului înalt a celei de-a 17 Conferinţe a Părţilor Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbarea climei, care are loc în oraşul Durban, Africa de Sud. Obiectivul acestei Conferinţe constă în elaborarea şi aprobarea unui document cu statut juridic Internaţional obligatoriu care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, al cărui perioadă de implementare expiră la 1 ianuarie 2012.

 

            La 7 decembrie curent, în cadrul şedinţei ordinare a celei de-a 17 Conferinţe a Parţilor dl Şalaru a prezentat poziţia şi activităţile Republicii Moldova la nivel naţional şi internaţional în aspectul atenuării fenomenului schimbărilor climatice. În discursul său, dl Şalaru a menţionat că Republica Moldova este şi va rămâne un aliat fidel al comunităţii internaţionale în aspectul atenuării acestui fenomen global.

            Dl Şalaru a menţionat că Republica Moldova are o mare convingere că procesul post-Kyoto va continua şi acesta va reprezenta un pas decisiv în aspectul consolidării unei politici globale în aspectul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi că acest proces va continua şi va fi aprofundată baza lecţiilor învăţate până acum la toate nivelele. Ministrul a menţionat că Republica Moldova salută şi sprijină pe deplin adoptarea unui document internaţional cu forţă juridică obligatorie, care ar consolida eforturile tuturor ţărilor lumii de a stopa în cel mai scurt timp procesul încălzirii globale. În acest aspect convingerea noastră fermă este că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din combustibilii fosili este doar o provocare pe termen mediu, în timp ce soluţia pe termen lung constă în extinderea tehnologiilor bazate pe surse de energie regenerabile. În acest sens, ţările dezvoltate trebuie să împărtăşească experienţa lor în acest domeniu cu restul lumii. Concomitent a fost adus la cunoştinţa comunităţii internaţionale că Republica Moldova se aliniază la eforturile globale şi regionale privind îndeplinirea obligaţiunilor ce îi revin în calitate de ţară ce nu face parte din Anexa I a Convenţiei. În acest scop ţara noastră a aderat la Acordul de la Copenhaga şi a prezentat un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2020 cu nu mai puţin de 25% comparativ cu anul de bază 1990. Acest obiectiv se va realiza în baza mecanismelor economice şi financiare care vor fi puse în aplicare în cadrul Convenţiei în perioada post-Kyoto. În concluzie dl Şalaru a menţionat că Republica Moldova îşi reafirmă angajamentele sale în domeniul schimbărilor climatice şi că aceste activităţi ulterior se vor regăsi în politicile naţionale de mediu şi de dezvoltare, activităţi prin care ţara noastră va contribui la atenuarea fenomenului schimbărilor climatice la nivel global.

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia