Grupuri care lupta pentru mediu si oficiali guvernamentali s-au plans, miercuri, secretarului de stat american Hillary Clinton, avertizand asupra faptului ca negociatorii americani, care iau parte in aceasta săptămână la summit-ul de le Durban, Africa de Sud, risca sa infatiseze America precum o tara care obstructioneaza lupta impotriva schimbarilor climatice, din cauza faptului ca trage de timp in privinta adoptarii unor decizii critice, relateaza Redorbit.com.
Grupurile au avertizat, prin doua scrisori separate, ca Statele Unite ar putea da peste cap progresul discutiilor la care iau parte 192 de natiuni, daca blocheaza initiativa unui fond pentru combaterea schimbarilor climatice. Fondul, in valoare de pana la 100 de miliarde de dolari anual, este destinat ajutorarii tarilor in curs de dezvoltare in lupta lor cu efectele schimbarilor climatice.
"Este o intalnire critica, si ramanem rapid fara timp pentru a evita cel mai grav impact al schimbarilor climatice", se arata intr-una dintre scrisorile amintite, semnata de presedintii executivi a 16 ONG-uri de mediu.
Scrisoarea a facut referinta la campania lui Barack Obama, care a promis ca va aduce din nou Statele Unite in linia intai a cooperarii internationale privind incalzirea globala.
"Trei ani mai tarziu, America risca sa fie vazuta nu ca un lider global la lupta contra schimbarilor climatice, ci mai degraba un obstacol major in calea progresului", se arata in scrisoarea semnata de presedintii Fondului de Lupta pentru Mediu, Sierra Club, Consiliul de Aparare a Resurselor Naturale si alte astfel de organisme oficiale, organizatii si activisti.
"Pozitia SUA in privinta a doua probleme foarte importante - mandatul viitoarelor negocieri si finantarea mediului - risca sa puna in dificultate cooperarea globala atata de vitala pentru a se adresa amenintarii reprezentate de schimbarile climatice. Va cerem sa ii convingeti pe negociatorii americani sa fie mai flexibili", se mai arata in scrisoare.
Intr-un al doilea avertisment, lansat de Campania Climate Ethics, se spune ca America are o datorie morala pentru reducerea gazelor cu efect de sera, avand in vedere ca emite mai mult decat oricare alta tara.
In total, 1.200 de oficiali, oameni de afaceri si activisti au semnat aceasta scrisoare, care a fost prezentata miercuri de senatoarea Barbara Boxer, sefa comitetului de mediu din Senatul american.