Fundatia Terra Mileniul III a organizat, aseara, ceremonia de lansare a primului film documentar despre adaptarea la schimbarile climatice in Romania.
Filmul se intituleaza "Plus2Celsius" si este regizat de Gabor Xantus si Aron Xantus.
Temperatura medie in Romania este de circa 15 grade Celsius, iar temperatura medie pe glob este de circa 14 grade Celsius, ne-a explicat, cu prilejul lansarii, doamna dr. Roxana Bojariu, expert in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Numai in ultima suta de ani,temperatura medie pe glob a crescut cu 0,7 grade Celsius. Conform unor estimari din anul 2007, daca se mentin evolutiile actuale, temperatura medie pe glob va mai creste, pana la sfarsitul secolului XXI, cu 2 pana la 4 grade Celsius.
Un prim efect al cresterii temperaturilor medii ar fi ridicarea nivelului marilor si oceanelor, corelata cu inundarea unor suprafete terestre.
"Cresterea temperaturilor medii cu mai mult de 2 grade Celsius ar duce la modificari ireversibile pe Terra. Guvernele unor tari insulare au avertizat deja ca nu pot suporta decat o crestere de cel mult 1,5 grade Celsius, pentru ca mai mult de atat inseamna ca ele vor disparea", a subliniat si presedintele Fundatiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei.
Principala cauza a schimbarilor climatice este activitatea umana, care are ca efect cresterea procentului de dioxid de carbon si reducerea stratului de ozon.
Foarte interesant este faptul ca pe plan mondial exista deja "climatosceptici si ozonosceptici", care neaga responsabilitarea omului in aceste evolutii si contesta chiar fenomenul incalzirii globale. Potrivit acestora, clima nu se incalzeste, iar activitatea solara chiar se diminueaza.
Cu toate acestea, "nu exista nici un fel de date stiintifice care sa nu se incadreze in acest puzzle al fenomenului incalzirii globale", a explicat dr. Roxana Bojariu.
Mihai Diac