Animalele raspund la schimbarile climatice mai rapid, schimbandu-si habitatul catre locuri mai inalte intr-un ritm de doua-trei ori mai rapid decat se prevazuse initial, au aratat cercetatorii Universitatii York in cadrul unui nou studiu publicat de revista Science.
In acest studiu au fost analizate peste 2.000 de specii de plante si animale, a precizat liderul proiectului, profesorul Chris Thomas.
Thomas si echipa sa au desoperit ca speciile de animale se muta in zone mai reci si mai inalte la o rata de 12.2 metri intr-un deceniu, si la latitudini mai mari, la o rata de 17.6 kilometri pe decada. Este „de doua-trei ori mai rapid decat se masurase initial, in anul 2003", a precizat Elizabeth Weise, de la USA Today.
„Aceste schimbari arata ca animalele si plantele se muta dinspre Ecuator cu aproximativ 20 de centimetri pe ora, la fiecare ora a zilei, si fiecare zi a anului", a spus Weise. „Acest lucru se intampla de 40 de ani si va continua pana cel putin la sfarsitul secolului", a declarat Chris Thomas.
Studiul ilustreaza pentru prima oara ca speciile biologice s-au mutat mai departe din zone care au suferit cele mai mari schimbari ale temperaturilor medii, se arata intr-un comunicat de presa al Universitatii York, citat de Redorbit.com.