RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Copacii, despuiati de incalzirea globala
Copacii, despuiati de incalzirea globala
17.08.2011     Accesări: 305   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

http://www.green-report.ro/stiri/copacii-despuiati-de-incalzirea-globala

 

Copacii sunt in mare pericol din cauza incalzirii globale. De la an la an isi pierd crengile, frunzele lor se usuca si sunt mult mai vulnerabili in fata bolilor si a parazitilor.

 

Ciclul de viata al arborilor este profund afectat de lipsa precipitatiilor si de cresterea temperaturilor, padurile mediteraneene aflandu-se in cel mai mare pericol, se arata intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Stiinte si Tehnologii pentru Mediu, Cemagref, Franta.

Aceste concluzii au fost obtinute de cercetatorii francezi dupa observatii continue asupra unui ecosistem a carui vegetatie include pini de Alep si trei specii de stejar, scrie publicatia „Sciences et Avenir".

Pentru a evalua efectele secetei, cercetatorii au creat zone de 900 metri patrati de arbori. Unii arbori au fost lipsiti de intr-un procent de 30% de apa, iar altii au primit cu 30% mai multa apa decat in mod obisnuit, restul fiind lasati sa se dezvolte in mod natural, pentru a servi ca zona de comparatie.

Oamenii de stiinta au putut astfel sa constate ca deficitul de precipitatii si cresterea temperaturilor au facut ca arborii sa aiba mai putine crengi, scazandu-le astfel capacitatea de a se apara impotriva bolilor si a parazitilor.

Michel Venentier, autorul studiului, sustine ca, mai ales, inmultirea stejarilor este profund afectata de schimbarile climatice.

In plus, arborii isi modifica arhitectura, iar acest fenomen are consecinte asupra calitatii solului din padurile mediteraneene.

„Varfurile pinilor sunt din ce in ce mai rare, deoarece microclimatul la nivelul solului este din ce in ce mai uscat, iar daca incalzirea globala a fost benefica padurilor pana in 1998, acest studiu demonstreaza ca ceea ce se petrece acum, legat de schimbarile climatice, reprezinta un prag critic pentru dezvoltarea si rezistenta arborilor", a precizat Michel Venentier.


 

 


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia