RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Efectele schimbarilor climatice din Arctica, mult mai serioase decat se presupunea
Efectele schimbarilor climatice din Arctica, mult mai serioase decat se presupunea
04.05.2011     Accesări: 180   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.green-report.ro/stiri/efectele-schimbarilor-climatice-din-arctica-mult-mai-serioase-decat-se-presupunea

Efectele schimbarilor climatice din zona arctica isi fac deja simtita prezenta, pornind de la subtierea calotei glaciare si pana la scurtarea anotimpului friguros. Iar schimbarile au loc mult mai repede decat prevazusera cercetatorii. Cel putin acest lucru reiese dintr-un nou studiu efectuat in Arctica, si prezentat la Copenhaga in aceasta saptamana.

“Schimbarile pe care le vedem sunt dramatice. Si nu sunt o coincidenta. Tendintele nu sunt echivoce si deviaza de la norma atunci cand sunt perspectiva pe termen lung”, a declarat Terry Callaghan, cercetatoare la Royal Swedish Academy of Science.
Arctica este zona de pe glob care se incalzeste cel mai rapid in prezent. Masuratorile temperaturilor aerului indica faptul ca perioada ultimilor cinci ani a fost printre cele mai calduroase, din anii 1880, atunci cand a a inceput monitorizarea.
Conform altor date, obtinute din inelele tulpinilor copacilor, temperaturile din ultimele decenii au fost cele mai mari din ultimii 2000 de ani, relateaza Sciencedaily.com. In consecinta, stratul de zapada din lunile mai si iunie au scazut cu 20%.
Sezonul friguros, iarna, este cu aproape doua saptamani mai scurt, si asta in ultimele decenii. In plus, temperatura permafrostului a crescut cu pana la doua grade Celsius. Iar in permafrost sunt stocate cantitati mari de carbon.
“Nu exista nicio garantie ca permafrostul nu va continua sa se dezghete, sustine Margareta Johansson. Datele noastre indica faptul ca exista cu mult mai mult carbon in permafrost decat credeam initial. Exista aproximativ dublul cantitatii de carbon in permafrost fata de cel din atmosfera”, a mai spus Margareta Johansson.
Carbonul provine din materiale organice care au fost inghetate in pamant pe parcursul ultimei ere glaciare. Atata vreme cat pamantul este inghetat, carbonul ramane stabil. Insa daca permafrostul se topeste exista riscul eliberarii in atmosfera a dioxidului de carbon si a metanului, un gaz cu efect de sera de 20 de ori mai puternic decat CO2, ceea ce va contribui semnificativ la incalzirea globala.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia