RO EN
Prima Contact Harta Abonare noutăţi
 

Parteneri


 


 


 



 

 

 

 

Prima / CADRUL NAŢIONAL / Materiale informaţionale / Noutăţi / Încălzirea globala îl ucide pe Wolverine
Încălzirea globala îl ucide pe Wolverine
05.02.2011     Accesări: 193   

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

http://www.descopera.ro/dnews/7952128-ncalzirea-globala-il-ucide-pe-wolverine

Şi nu pe celebrul personaj de benzi desenate şi filme din seria X Men, ci pe ferocele mamifer carnivor care a servit drept model inspiraţional pentru eroul cu gheare metalice şi schelet din adamantin. Cunoscut în limba română sub mai multe denumiri precum jder flămânzilă, jder mâncăcios, gluton, sau polifag, volverinul este celebru pentru forţa, vitalitatea, curajul şi agresivitatea sa. Cu toate acestea, niciuna dintre calităţile mai sus enumerate se pare că nu-l vor salva în cazul intensificării procesului de încălzire globală.

Habitatul populaţiilor de glutoni care mai traiesc in nord-vestul Statelor Unite este în pericol de supraîncălzire daca societăţile umane vor continua emisia de gaze cu efect de seră.conform unor noi simulări pe computer efectuate de către National Center for Atmospheric Research (NCAR).
Pe baza rezultatelor studiilor de teren noile provocări climatice afectează glutonii din doua mari directii: Prin reducerea sau chiar eliminarea zăpezilor timpurii de primăvară pe care glutonii se bazează pentru a-şi proteja şi ascunde intrarea vizuinilor unde îşi adăpostesc puii nou-născuti.
A doua direcţie are în vedere cresterea temperaturilor din luna august până la cote pe care organismul glutonilor pur şi simplu nu le poate tolera.
"Glutonul este un mamifer carnivor care a evoluat timp de zeci de mii de ani într-o singură direcţie: aceea de a rezista gheturilor şi frigului extrem. Speciile care depind de zapezi perene pentru supravieţuire, au şanse minime să reziste în faţa noilor schimbări climatice. S-ar fi putut adapta, dacă procesul de încălzire globală ar fi fost unul natural, derulat treptat în decursul a mii de ani, dar în condiţiile actuale, cand este din ce în ce mai cald de la un an la altul, este, practic imposibil" , declara Synte Peacock, unul dintre autorii cercetărilor.


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
Multimedia